Recentelijk heeft de Volkskrant aandacht besteed aan de problematiek rondom borstkankerdiagnoses bij vrouwen met dicht borstweefsel. In Nederland krijgen deze vrouwen standaard geen aanvullende onderzoeken – zoals een MRI-scan – na een onduidelijk mammogram, ondanks dat bewezen is dat dit de kans op vroege opsporing van tumoren aanzienlijk vergroot. Inno-More wil meer kracht bij vrouwen leggen, mede door de inzet van de Micrima Mi-Scan.
Vroegtijdige opsporing
Uit onderzoek, uitgevoerd onder 40.000 vrouwen en gepubliceerd in een van de meest vooraanstaande medische vakbladen, blijkt dat jaarlijks honderden gevallen van borstkanker eerder opgespoord kunnen worden. Toch blijft aanvullende screening voor vrouwen met dicht borstweefsel een gemiste kans in de Nederlandse gezondheidszorg, terwijl in landen zoals de Verenigde Staten recent een wet is ingevoerd die vrouwen verplicht informeert over de dichtheid van hun borstweefsel. Vroegtijdige opsporing door middel van technologie is cruciaal. Hoe eerder de opsporing, hoe hoger de overlevingskans.
Dichtheid borstweefsel wordt niet gedeeld
Borstkanker blijft vaak onzichtbaar op röntgenfoto’s bij vrouwen met dicht borstweefsel, waardoor het risico op late opsporing toeneemt. Wat veel vrouwen niet weten, is dat de dichtheid van hun borstweefsel een belangrijke factor is in de nauwkeurigheid van deze onderzoeken. Het gebrek aan informatie hierover belemmert vrouwen in het nemen van weloverwogen beslissingen over hun gezondheid. Bij Inno-More geloven we dat iedere vrouw recht heeft op volledige transparantie en de best mogelijke zorg. Het niet delen van deze cruciale informatie is onethisch en onacceptabel, vooral omdat het gaat om leven of dood.
Innovatie in opsporing: de Mi-Scan van Micrima
Inno-More zet zich in voor betere zorg door innovatieve technologieën zoals de Mi-Scan van Micrima te introduceren bij medische instellingen. Deze techniek biedt een veilige, snelle en niet-invasieve manier om borstweefsel te analyseren met radiogolven in plaats van röntgenstraling. Deze zijn effectief voor alle vrouwen, ongeacht het type borstweefsel.
Wat de Mi-Scan uniek maakt, is dat het geen traditionele beelden produceert, maar een rijke dataset genereert van de eigenschappen van het borstweefsel. Deze gegevens kunnen vervolgens gecombineerd worden met genetische en historische informatie om te bepalen welke vervolgstap het meest geschikt is voor de patiënt. Denk aan een 2D mammogram, 3D mammogram, mammogram met contrastvloeistof of zelfs een MRI.
Waarom de Mi-Scan belangrijk is voor de toekomst
Vroegtijdige opsporing van borstkanker verhoogt de kans op succesvolle behandeling. De Mi-Scan helpt met het bepalen van de juiste vervolgstap. Hierdoor is er vaak maar één scan nodig om tot de juiste diagnose te komen. Dit leidt dit betere zorg voor de patiënten, minder kosten, eerdere opsporing en een betere overlevingskans. Daarnaast krijgt een patiënt maar één test, waardoor er minder blootstelling is aan radiatie. Op dit moment wachten we op de CE-goedkeuring. Wij verwachten deze op het einde van het jaar te verkrijgen.
Neem contact op
Wil je meer informatie over de Mi-Scan van Micrima of ben je geïnteresseerd om dit product in te zetten in jouw medische instelling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ook als je andere vragen over dit onderwerp hebt, kun je ons gemakkelijk bereiken. Samen werken we aan een betere gezondheidszorg voor zowel de medisch specialist als de patiënt.
Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk de reacties op het Volkskrant artikel hier.